Suositus viime kesältä: Yhden yön retki Linnansaaren kansallispuistoon

IMG_7553

Sopivien sattumien kautta järjestyi viime kesänä minimatka Linnansaareen Etelä-Savossa. Yhden yön retkellä saari tulee tutuksi, mutta pääkaupunkiseudulta matkaa kertyy sen verran, että samalla käynnillä olisi kivempi viipyä pidempään ja nähdä vähän enemmän. Kiinnostavia kohteita lähellä ovat esimerkiksi Koloveden kansallispuisto ja Savonlinna.

 

Ajatuksena oli meloa Oravin satamasta saareen, mutta melkoisen tuulen takia turvauduimme vartin venekyytiin. Yhteysvene ei kulje kovin montaa kertaa päivässä, joten odottelimme Oravissa muutaman tunnin. Oravin ravintolan ruokalista näytti lupaavalta, mutta olimme tankanneet itsemme melomiskuntoon juuri ennen satamaan saapumista. Jos telttailu ei innosta, saarelta voi vuokrata neljän hengen sähköttömän aitan (55 eur/yö). Retkeilimme kolmen hengen seurueella eli hinta oli kohtuullinen per henkilö. Sähköttömät mökit ovat aika pimeitä, yhteiskäyttöinen keittokatos (puuhella) suurine ikkunoineen on varmasti miellyttävä sateisella ja tuulisella säällä. Sää suosi meitä ja ruokailimme ulkona. Keittokatoksen lähellä on kaivo, mutta sen vesi suositellaan keittämään. Saaren kioskista saa pientä syötävää, me tykkäsimme tietysti paikallisista savumuikuista. Pidemmän kaavan iltapalaa nautimme laivalaiturin kupeessa kalliolla.

 

Pisin rengasreitti on välillä jopa hengästyttävä risteillessän ylös-alas rinteitä. Linnavuoren näkymissä ja tunnelmassa erityistä oli tietysti hiljaisuus, veneliikennettä ei ollut nimeksikään, mökkien sijaan näkyi vain metsäistä rantaviivaa. Ja siinä kalliolla hengitystä tasatessa syntyi sattumalta ja yllättäen hetki jolloin mieli rauhoittuu ja on hetkessä. Arjessa sitä yrittää tasoittaa mieltään mindfulness- ja hengitystekniikoiden avulla, matkailu ja retkeily altistaa hetkessäelämiselle mutta pakottamalla ei tämäkään onnistu. Mindfulness olisi ollut hyödyksi myös hyttysten seurasta nauttiessa, karkote ja muut sopivat apuvälineet olivat kuitenkin ahkerammassa käytössä. Mielenkiintoinen detalji kierrokselta on majavien patoama järvi.

IMG_7576

Linnavuoren huipulla.

IMG_7594

Kivikkoinen nousu.

Paluumatkalla Oravista Helsinkiin pidimme tauot Tertin kartanon kahvilapuolen brunssilla ja Taidekeskus Salmelassa Mäntyharjulla. Tertin pitopöytien maine on kiirinyt pitkälle. Kaiken runsauden keskellä tuntui, että olisin kuitenkin mieluummin ottanut mestarin kokoaman lautasannoksen kuin koonnut itse lautaselle vähän liikaa kaikkea. En uskaltanut edes kuvitella ravintolapuolen pitopöydän 50 makuelämyksen lajitelmaa.

Pala Tertin kartanomiljöötä.

Pala Tertin kartanomiljöötä.

Salmelan taidekeskus oli siitä miellyttävä taukopaikka, että teoksia on esillä useassa paikassa. Kävijä pääsee siis käyskentelemään pihapiirissä ja hengähtämään runsaan ja tasoltaan vaihtelevan näyttelyn kiertäessään.

 

"Usko", Tiina Torkkelin kolmeosaisesta veistosarjasta (2017).

”Usko”, Tiina Torkkelin kolmeosaisesta veistosarjasta (2017).

Linnansaaren kansallispuiston info http://www.luontoon.fi/linnansaari/palvelut

Majoitus ja palvelut saaressa

Tertin kartano

Taidekeskus Salmela

Marja

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *