Mathildedalin ruukki ja Teijon kansallispuisto

Ensimmäinen etappi, Matildan Marina.

Ensimmäinen etappi, Matildan Marina.

Kesäloman aloituksessa on ihana vapauden tunnelma, kaikki on vielä edessä! Retkestä tuli myös ensimmäinen sooloreissu telttamajoituksessa. Ennen lähtöä tosissaan mietin käykö niin, että rättejä ja kiiloja saa etsiskellä hotellin roskiksesta . Teijon ruukkikylät ja kansallispuisto antoivat niin hyvän lähdön, että tämä ei takuulla jäänyt viimeiseksi telttareissuksi.

 

Hyppäsin junasta pois Salossa ja koukkasin torilta mansikat, herneet ja tomaatit mukaan. Pyörämatkaa Matildan kylään on 1824 tietä pitkin vain 27 kilometriä. Totuttua painavammat pakaasit kuitenkin tuntuivat ylämäissä ja ajatus tyypillisistä 60-100 km päivämatkoista tuntui utopistiselta. Matka oli kuitenkin kiva taittaa pyörällä, pysähdyspaikkoja ja käyntikohteita, ruukkikyliä, on Teijon alueella muutaman kilometrin välein. Pysähdyin Teijon kylällä (lue, kyläkaupan jäätelöaltaalla) ja tein pienen kierroksen kirkon ympäri ennen kuin jatkoin Matildan Marinaan. Vaikka tulisitkin kylille muilla kulkuvälineillä, suosittelen pyörän lainaamista, se onnistuu ainakin Teijon kyläkaupalta ja Marinasta.

IMG_7655

Salon torilla eväiden täydennys.

IMG_7659

Jäätelötauko Teijon kylällä.

Vierasvenesatamaan ja rannan ruukkikylään on kehittynyt mukavasti palveluja: Kauppa-auto päivystää rannassa, on kahvilaa ja ravintolaa. Pistäydyin Kehräämön puodissa ja nopean päänsisäisen väittelyn jälkeen perustelin itselleni, miksi alpakanvillainen neule on täysin välttämätön ostos. Eikä kaduttanut, villavaatteet on todettu jo aiemmin erinomaisiksi reissuilla. Paita on itseasiassa yllä nytkin juttua kirjoittaessani. Ihan mukavaa pukeutua välillä johonkin muuhunkin kuin sporttimerinoon.

Alkutuote laitumella ja lopputuote paketoituna.

Alkutuote laitumella ja lopputuote paketoituna.

Rannasta kipusin takaisin kylälle ja edelleen kansallispuiston infoon. Matildanjärvellä pyöräretkeilijälle kätevin leiriytymispaikka lienee Kariholma. Ainakin jos kuljetat tavarasi  satulalaukuissa, joita olisi ikävämpi kannisella pidemmälle pitkospuita ja polkuja pitkin. Ilta oli aurinkoinen ja kaikin puolin kaunis, joten kiersin kävellen reilun viiden kilometrin pituisen reitin Matildanjärven ympäri. Reitiltä oli helppoa poiketa vielä kylälle ravintola Terhoon iltaoluelle. Tarjolla oli tietysti viereiseln Mathildedalin kyläpanimon oluita. Pihapiirin kyläkaupasta voi ostaa oluita ja paikallisen leipomon leipää päiväsaikaan. Terhon ilmapiiri oli mutkaton ja miljööseen mainiosti sopiva.

IMG_7677

Matildanjärven kierros.

IMG_7681

Ravintola Terhon sisäpihan terassi.

Olen käynyt Teijossa kerran aiemmin. Oli mukava palata muutaman vuoden jälkeen ja huomata, että seudun tarjonta kehittyy. Alueella yhdistyy kiinnostavasti luonnossa retkeily ja ruukkikylien miljöö sekä palvelut. Seuraavana päivänä jatkoin matkaa Perniön kautta kohti Tammisaarta.

Dramaattinen peltomaisema lähellä Perniötä.

Dramaattinen peltomaisema lähellä Perniötä.

 

P.S. Mitä tulee telttailuun, kirjoitan tätä juttua supersateisena päivänä Punkaharjussa, BB Hepokatin mukavassa huoneessa viriteltyäni majoitteet kuivumaan suihkuun ja ympäri huonettani…

 

Teijon kansallispuisto

Kesällä 2017 Salon ja Matildan välillä  kokeillaan kutsuliikennettä

Helsingin Sanomien juttu Mathildedalin ruukkikylästä 1.7.2017

Ruukkikylän palvelut, mukaanlukien Ruukin kehräämö ja puoti

Ravintola Terho Matildassa

Marja

One Comment

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *