Jussarö – lepopäivä ulkomeren äärellä

Kaivostorni

Tornista kulkivat miehet ja malmi merenalaisiin kaivoskuiluihin ja ylös.

 

Askellusta paljain jaloin mustalla hiekalla, lepoa auringon lämmittämällä rantakalliolla, dramaattisia tummia pilviä ja sadekuuroja. Jäätävän virkistävää mutta kauniin kirkasta vettä. Ahomansikoiden poimintaa aamun ja illan herkuiksi. Kulkua vanhassa, suojellussa mäntymetsässä vailla hyttysten seuraa. Merikotka jäi näkemättä, mutta peuroja ja rantakäärmeitä pääsin seuraamaan. Saarella voi nähdä myös tiiroista suurimman, eli räyskän.

 

Saari on huikean kiehtova yhdistelmä upeita ulkomerelle laskeutuvia silokallioita, vanhaa metsää, monivaiheista merenkulun ja kaivosteollisuuden historiaa. Saaren tunnusmerkki, mustahiekkainen ranta, Iron beach, on ristiriitainen luonnonympäristöön sulautuva ihmistoiminnan tulos: 1960-luvulla toimineen rautakaivoksen prosessista syntynyt sivukivi läjitettiin rantaan, jossa meri on hionut ja lajitellut ainesta 50 vuoden ajan.

 

Suosittelen opastettua kierrosta saarella, Cafe Ön henkilökunta veti ihmistoiminnan historiaan painottuneen opastuksen erinomaisesti. Yhtä hyvin toimii kokonaispalvelupaketti: Telttailuviikon päätteeksi oli mukavaa yöpyä kaivosyhtiön 60-lukuiseen konttoriin perustetussa retkeilymajassa. Konseptissa oli kohdallaan juuri ne asiat mitä itse arvostan. Toisin sanoen oli siistiä, yksinkertaista, toimivaa (naulakko ja riittävästi koukkuja viritellä omat tavaransa). Majoittujien käytössä on myös minikeittiö (mikroaaltouuni, veden- ja kahvinkeitin). Ulkohuussissa ei ollut valittamista, ainoa miinuspuoli on juoksevan veden puute, ts. Peseytymismahdollisuudet rajoittuvat vuokrasaunaan ja tietysti mereen, johon on retkeilymajasta muutaman minuutin kävely. Juomavesipiste on satamassa ja vettä tuodaan kanistereissa myös retkeilymajalle.

IMG_7749

Retkeilumajan pihasta voi ihastella rikastamoa.

IMG_7774

Kaivoshtiön konttori on saanut uuden elämän retkeilymajana.

IMG_7754

Iron beach ja lähestyvä sadekuuro

IMG_7775

Rantakallioilla lepää mieli…

IMG_7781

… ja kroppa.

Jussaröhön meno oli itse asiassa yksinkertaisempaa kuin ennakkoon ajattelin. Saari sijaitsee, kolmen vartin merimatkan päässä Baggön satamasta. Autoilijalle tai pyöräilijälle 14 kilometriä satamaan Tammisaaren keskustasta on lyhyt matka, julkisia yhteyksiä ei ole. Matka on kuitenkin kohtuullinen, pienellä porukalla taksi keskustasta lienee kohtuuhintainen.

 

Edestakainen lauttamatka, yksi yö yhden hengen huoneessa (joita taisi olla vain yksi ja loput kahden henkilön huoneita), kaksi ateriaa, aamiainen ja opastettu kierros yhteensä 78 euroa oli mielestäni sopuhinta palvelun laatuun nähden. Lounasaikaan tarjolla on lohikeitto, iltaruoaksi toivoin kasvista ja tarjolla oli soijapyöryköitä. Kahvila-ravintola-baari palvelee iltakymmeneen saakka.

 

Omatoimisemmille matkailijoille saarella on myös telttailupaikka sataman ja palveluiden lähellä (maksuton), vierasvenesatama ja melomallakin saarelle pääsee hyvän sään aikana. Yhteysaluksella voi piipahtaa saarella myös päiväseltään. Näin toivat useimmat kanssani samalla torstain aamuvuorolla saarelle saapuneet. Minulle tärkeä osa reissuelämystä on kuitenkin nauttia aamun ja illan valosta ja kiireettömistä hetkistä.

 

Saaren yhteydet ja palvelut.

Jussarö on osa Tammisaaren saariston kansallispuistoa.

Marja

2 Comments

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *