Verla, Repovesi ja yö Matkoslammen luksuslaavulla

IMG_7482

Verlassa käytiin.

Kesän pyöräretkien sarja jatkuu. Juna-pyörä -yhdistelmällä ensimmäinen osuus matkattiin raiteita myöten Kouvolaan, josta jatkoimme fillarilla: Kuusankoski – Verla – Voikoski – Matkoslammen laavuRepoveden kansallispuisto  – Valkeala – Kouvola. Kilometrejä kertyi yhden yön reissulla noin 150.

 

Kokonaisuudessaan rengasmatkaa voi suositella erityisesti teollisuusmiljöiden ja luonnonrauhan yhdistelmänä. Reitin varrella on sekä uutta että vanhaa teollisuutta, Voikoskella jopa kirjaimellisesti samalla koskella. Teimme pienen pistomatkan Voikoskelle myöhään aurinkoisena lauantai-iltana, eli tehdasmuseo jäi näkemättä.

 

Lauantai-iltapäivän vietimme Verlassa. Opastettu kierros (tasatunnein,  sisältyy lipun hintaan ja Museokortti käy) pahvitehtaan rakennuksista oli kiinnostava tarina teollistuvasta pitäjästä, ihmisen paikasta tuotantoprosessissa ja sittemmin hiipuvasta toiminnasta. Ennen kaikki ei tosiaan ollut paremmin.

 

IMG_7499

Voikoski

Pyöräilijän kantila Verla toimi myös ensimmäisen päivän puolimatkan huoltopisteenä. Lounas tai pullakahvit sopii nauttia pihapiirissä. Omien eväiden nautiskelua varten on varsin mukavasti lähellä rantaa varattu tilaa. Verlasta jatkoimme 369 ja 368 teitä kohti Voikoskea. Kartassa oli kahvikupposen kuva Hillosalmen aseman kohdalla ja varovaisen toiveikkaasti odotin pullakahveja. Ainakaan tänä kesänä kahvilatoimintaa ei ollut. Asemalla kannatti kuitenkin pysähtyä tauolle ja uittaa hetken verran varpaita järvessä.

 

Muutaman kilometrin päässä Hillosalmelta sijaitsee lomakeskus ja kesäravintola Orilammen maja.  Tällä kertaa emme kuitenkaan pysähtyneet, vaan jatkoimme Voikosken mutkan kautta Matkoslammen laavulle.

 

En tiennyt tällaisia laavuja olevankaan: Laavun, tulipaikan ja huussin lisäksi mukavuuksina on sauna, aurinkosähkö, vene ja viikottain vaihdettava kahvivesi. Paikallisella Lions Clubilla on osuutta asiaan. Kyllä kelpasi peseytyä saunan lämmössä. Laavun sijaan yövyimme kuitenkin teltassa. Kuulostaa ehkä normaalilta retkeilytoiminnalta, mutta taukomatkailija ei ole yöpynyt teltassa sitten Namibian syksyn reilut 10 vuotta sitten. Lasku mökki-, tupa- ja hostellimajoituksesta teltan suojiin oli pehmeä: Sää oli aamuun saakka poutainen, lämpötila oli ehkä jopa toisella kymmenellä yölläkin. Kirjaimellisesti lasku ei tosin ollut pehmeä. Seuraavalla kerralla olemme viisaampia teltan paikkaa valitessa ja tänään tilaamani uusi makuualustakin on ehkä mukana. Saadaanko kirjoittajasta leivottua telttailija? Asia selvinnee kesän aikana.

 

Aamukahvit laavulla.

Aamukahvit laavulla.

 

Matkoslampi sopii yöpymispaikaksi retkeilyreiteillä liikkuvalle. Maastopyöräreitti Repovedelle olisi varmasti ollut kiinnostava mutta meille, tai ainakin minulle, liikaa ottaen huomioon kaluston ja kantamukset. Aamulla suuntasimme siis takaisin maantielle ja kohti puiston Saarijärven sisäänkäyntiä. Puistossa on helppoa liikkua myös pyörällä karttaan merkittyjä teitä pitkin. Kiersimme muutamassa tunnissa Olhavanlammen rannan, Mustavuoren näkötornin ja Kuutinkanavan. Lapinsalmenkulma jäi seuraavaan kertaan kun poistuimme puistosta Tervajärven kautta. Jälkikäteen ajatellen puistossa käynnistä tuli polkupyöräavusteisesti melko nopea pyrähdys. Tunnelma olisi tietysti toinen kävellen tai meloen.

 

IMG_7508

Pala Olhavan kalliota

 

IMG_7517

Näkymä Mustalammin vuoren tornista.

Edellisenä päivänä Kuusankoskella eväsostoksilla tuntui, että näinköhän me syödään tämä kaikki (ja tietysti kotoa tuotu pakastelahna). Loppujen lopuksi napostelimme paluumatkalla mitä jäljellä oli, eli kuivaa mysliä Kivisilmäntien sillankupeessa raikkaassa vesisateessa. En myöskään muista, koska olisin yhtä innokkaasti odottanut ateriaa ABC:llä kuin tällä kertaa Valkealaa lähestyttäessä. Kouvolassa ehdimme istahtaa hetkeksi  kotoisaan Holviin  ennen paluujunan lähtöä.

 

Retki oli erinomainen, tuskin maltan odottaa lomalaitumille pääsyä. Juhannus vietettiin kotosalla. Muutaman tunnin olen tunnelmoinut kartan ja netin äärellä tulevien viikkojen lähtöjä, kilometrejä ja elämyksiä.

 

 

 

 

 

Marja

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *