Majoitusvinkit Myanmariin, 1/2

Iltahetki Gwassa bungalowin terassilla

Iltahetki Gwassa bungalowin terassilla

Lämmin, aurinkoinen, ihana, elämyksellinen ja ajatuksia herättävä talvipakomatka on takanapäin. Reittimme kulki turistien tyypillisillä poluilla. Jos suunnittelet matkaa Myanmariin (ent. Burma) todennäköisesti sinunkin kohteisiin lukeutuu jokin seuraavista: Mandalay – Bagan – Ngapali – Gwa – Yangon – Mawlamyine. Kirjoitan majoituksesta pari juttua. Ensimmäisessä osassa yleisempiä vinkkejä ja tovin kuluttua muutaman noston käyttämistämme majoitusliikkeistä.

 

Ennakkotiedot pitivät paikkansa, edullisen hintaluokan majoitusta ei ole samalla tavalla tarjolla kuin vaikkapa Thaimaassa. Lisäksi majoituksen taso voi olla hintaansa nähden vaatimaton. Toisaalta maa, infra ja palvelut kehittyvät vauhdilla. Esimerkiksi sähkökatkoista tuntui olevan vähemmän ja pankkiautomaatteja enemmän kuin ystävän puolentoistavuoden takaisten kokemusten perusteella oletin.

 

Varaaminen ja hinnoittelu

 

Monet suosittelevat paikallisen SIM-kortin hankkimista ja majoituksen varaamista puhelimitse. Me varasimme majapaikat pääosin netin varauspalvelujen kautta ja muutaman kerran etsimme yösijaa kohteeseen saavuttuamme. Edullisimmat diilit tarjosi Agoda. Hämmentävintä oli, että netistä varattaessa hinta saattoi olla jopa kymmeniä euroja (per yö) halvempi kuin suoraan paikan päältä varattaessa. Ei välttämättä päde joka paikassa, mutta hämmennyimme kun Yangonissa saavuimme hotelliin ja kyselimme vapaata huonetta. Kyllä löytyy, teidän tosin kannattaa varata ja maksaa se netissä jos päätätte ottaa huoneen. Vielä hämmentävämmäksi tilanne kävi kun respa alkoi jutella, että itse asiassa tässä lähellä on hostelli joka on hinta-laatu -suhteeltaan paljon parempi kuin tämä paikka. Niinpä lähdimme katsastamaan suositeltua paikkaa ja jäimme sinne kolmeksi yöksi. Kirjanpito osoittaa, että matkamme edullisin majoitus oli 17 EUR yö bungalowissa Gwan kylässä (rannalla) ja arvokkain 80 EUR yö Ngapalissa hotellissa rannan tuntumassa. Yksityiskohdista lisää seuraavassa kirjoituksessa.

 

Varauspalveluiden kautta maksettaessa on etua, ettei käteistä tarvitse kantaa niin paljon mukana. Maksaminen luottokortilla paikan päällä ei kaikissa paikoissa onnistu. Monet majoitusliikkeet ottavat vastaan myös dollareita ja euroja. Ennakkoon epäilin millaista säätöä ennakkoon maksettujen varausten kanssa tulee: kinutaanko lisämaksuja, onko huone todella vapaana. Kaikki meni kuitenkin hyvin. Pari kertaa varaustamme ei löytynyt. Ensimmäisessä tapauksessa saimme samaan hintaan hieman paremman huoneen. Toisellakin kertaa huone löytyi vaikka varausta ei löytynyt.

 

Pari sanaa tasosta, palvelusta, varustelusta ja tietoliikenneyhteyksistä

 

Yövyimme pääasiassa edullisissa ja keskihintaisissa hotelleissa, hostelleissa ja kerran bungalowissa. Silkkimakuupussi tuli kerran tarpeeseen, pääasiassa huoneiden siisteystaso oli kuitenkin hyvä. Talo tarjosi pyyhkeet joka paikassa. Omaa hyttysverkkoa meillä ei ollut mukana ja eikä sille ollut onneksi tarvetta, verkot olivat hyvässä kunnossa tai huoneet suunniteltu hyttystiiviiksi. Tosin, yövyimme pääasiassa kaupunki- ja turistialueilla. Hyttyskarkotteelle toki oli tarvetta iltaisin kaikkialla. Ilmastointi oli tarjolla jokaisessa huoneessa. Käyttöä ilmastoinnille oli vain hetkellisesti ja pelkkä tuuletin olisi riittänyt ainakin tähän aikaan vuodesta aivan mainiosti.

 

Kommunikointi hoitui englanniksi. Palvelu oli luonnollisesti erinomaisen ystävällistä kaikkialla. Muutamassa paikassa keskustelu jäi alkeelliselle tasolle. Yösija kuitenkin löytyi ja hinnasta päästiin yhteisymmärrykseen. Turistien pyykkipalvelu toimi käsinpesuna ja hinnoiteltiin vaatekappaleiden lukumäärän mukaan. Käytimme majapaikkojen pyykkipalveluja tai suunnistimme laundry-kyltin perässä kadulla. Kätevää sinänsä, että pyykkiä voi pesettää pienenkin määrän kerrallaan eikä keräillä koneellista.

 

Sähkökatkoja oli kaikkialla paitsi Yangonissa, tai Yangonissa emme sellaista havainneet. Olin varautunut sähkökatkoihin otsalampulla ja varavirtalähteellä. Käyttämissämme hotelleissa oli yhtä lukuunottamatta generaattorit eikä turistin tarvinnut ilman sähköä kauaa ihmetellä. Jälleen, syrjempänä kaupungeista  otsalampusta oli iloa kun katkot olivat tuntien mittaisia eikä majapaikalla ollut generaattoria. Ilman varavirtalähdettäkin kännykän kanssa olisi pärjännyt, mutta se lämmitti mieltä kun puhelimen oma akku on käynyt heikoksi.

 

Langaton verkko lähes kaikissa paikoissa tarjolla. Luonnollisesti yhteys ei ollut aina kovin luotettava tai vauhdikas. Paikallinen SIM-kortti ja mobiilidatan käyttö sen kautta tuntui olevan turistien suosiossa. Matkapuhelinverkon kattavuus oli erinomainen myös syrjäisemmillä seuduilla.

 

Majapaikkoihin ja nähtävyyksiin meidät opasti Maps.me. HEREltä ei Myanmariin löytynyt karttoja ja Google mapsia en saanut toimimaan ilman verkkoyhteyttä. Maps.me oli hyvä tuttavuus ja jää ensisijaiseksi kartaksi myös reissun jälkeen. Heikkous HEREen verrattuna on kuitenkin joukkoliikenteen reittihaun puutteet.

 

Päivän tärkein ateria

 

Kaikissa majapaikoissa aamiainen kuului hintaan. Tämä oli meille uutta verrattuna aiempiin (Kaakkois-Aasian) matkoihin. Taso luonnollisesti vaihteli, yksinkertaisimmillaan aamiainen oli bungalowin ovelle toimitettu annos paistettua riisiä, kananmuna ja kuppi pikakahvia. Niin, pikakahvia… Matkalla pidin tasokkaana kahvina pikakahvia ilman makeutusta ja creameria. Paikallinen standardi tuntui olevan 3-in-1 eli kaikki kolme pulveria samassa pakkauksessa. Makuelämys muistutti yläkouluajoista ja kahviautomaatin cappucinosta…

 

Melko edullisissakin hotelleissa oli paikoin monipuolinen buffa-aamiainen. Voisarvea etäisesti muistuttavat ja muut länkkärituotteet oli kuitenkin parempi jättää väliin ja keskittyä siihen minkä paikalliset osaavat parhaiten: riisi-, muna- ja nuudeliruokiin sekä hedelmiin. Riisipatojen äärellä kävimme miettimään länsimaista aamiaiskulttuuria, siis sitä että aamuisin syödään erilaisia ruokia kuin muihin vuorokaudenaikoihin. Mistä tämä juontaa juurensa?

 

Seuraavassa postauksessa vinkkaan reissun parhaista, tai mieleenpainuvimmista yösijoista. Ennen sitä, Myanmarin reissua suunnittelevat voivat fiilistellä mahdollisuuksia vaikkapa Go-Myanmar -sivustolla

Marja

One Comment

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *