Superpitkä viikonloppu eli kahden viikon loma kotona

Loman etäisin retkikohde, Espoon automuseo

Loman etäisin retkikohde, Espoon automuseo

Arkiaamuisin töihin pyöräillessä kadehdin Helsingin karttojen äärelle pysähtyneitä turisteja. Olisipa ihanaa jos minullakin olisi edessä vapaa päivä tutustua kaupunkiin. Kahden viikon loma kotona ja saatoin liittyä kiireettömien turistien joukkoon. Ennen lomaa mielessä oli Porvoo, Fagervikin ruukki ja vaikka mitä, mutta Bodomin järveä kauemmas ei lomalla tullut pyöräiltyä. Lähilomasta tuli siis nimensä mukainen, jopa enemmän kuin ajattelin. Ystävä totesi hyvin vaihtaessamme kesän lomakuulumisia: “… kauas matkustamista ehkä keskimäärin vähän yliarvostetaan…”. Olen samaa mieltä, ainakin näin kesällä. Talvi on asia erikseen mutta palatkaamme siihen syksymmällä.

Turistitunnelman tavoittaa hienosti suuntaamalla sinne mihin opastetut ryhmätkin viedään. Loman ensimmäisenä maanantaina kävimme tutustumassa kirkkoihin. Ensiksi tuomiokirkkoon Senaatintorilla ja tosieksi Kallion kirkkoon. Kalliossa ei tosin turistibusseja näkynyt. Pitkästä aikaa kävimme myös Karhupuistossa kahvilla. Kahvileivän valinta oli vaikea mantelicroissantin ja minimunkin välillä.

Lomalla oli ihanasti aikaa sadonkorjuulle, säilönnälle ja kalastukselle. Lähiöhelvetti-keskustelu tuntui huvittavalta erityisesti näin satokaudella rantojen, puistojen ja hylättyjen puutarhojoen hedelmiä ja marjoja poimiessa. Helsinkiin muutettuani olen opetellut keräämän, säilömään ja käyttämään pohjoisen tytölle uusia raaka-aineita. Myönnän, mustikkametsään on fillarilla ehkä matkaa (ei tosin juurikaan enempää kuin Oulussa asuessani) mutta kaupungista löytyy vaikka mitä. Esimerkiksi tyrnejä ja omenoita. Molempia olen poiminut ja säilönyt loman aikana talven tarpeiksi kotisaarella.

 

Loma-ohjelmassa oli muun muassa urbaanin sadon korjuuta ja säilöntää.

Loma-ohjelmassa oli muun muassa urbaanin sadon korjuuta ja säilöntää.

Omppujen jalostaisen lisäksi vietin tunteja myös tyrnipuskissa

Omppujen jalostaisen lisäksi vietin tunteja myös tyrnipuskissa

Taidehalli ja Niki de Saint Phalle, check

Taidehalli ja Niki de Saint Phalle, check

Elokuu on kulttuuritarjonnan huippuaikaa Helsingissä ja lähiseudulla. Flow festival, juhlaviikkojen konsertteja, kuvataidetta, teatteria, taiteiden yö. On turhaa lähteä listaamaan tässä kaikkea nähtyä ja koettua. Muutama nosto kuitenkin on paikallaan: Flow on jälleen yksityiskohtia myöten kaunis kokonaisuus. Neuromaani teatteri, hmmm, kokemus Marian sairaalassa oli kerroksineen ja rakenteineen minulle uudenlainen kaoottiseen maailmaansa imaiseva kokonaisuus. (Kas, esitykset jatkuvat Marian sairaalassa 24.9. saakka.) Samantyyppistä ympäristöä hyödynsi Lapinlahden sairaalaan toteutettu Ääniä sielujen talosta, jossa Radioteatterin tuottamat äänikatkelmat yhdistettynä todelliseen tapahtumapaikkaan, irtaimistoon ja potilashuoneiden tunkkaiseen ilmaan kosketti, varmasti vahvemmin kuin esimerkiksi luetut tekstit aiheesta.

Lomalla parasta ovat odottamattomat hetket, jolloin kaikki on kohdallaan. Niinkuin taiteiden yönä kun kolmihenkinen seurueemme ajautui syömään Katajanokan pieneen ravintola Wellamoon. Sali oli täynnä mutta pihapöydissä tilaa. Hämärtyvä ilta, tyyni ja melkein lämmin sää, hiljainen katu ja meri lähellä. Ja sitten hetkessä on vain yksinkertaisesti kaikki kohdallaan eikä mieli harhaile sen edemmäs. Illallinen ulkona, palelematta, Suomessa hämärällä jaksaa aina tuntua uskomattomalta ylellisyydeltä.

Todiste, ollaan oltu liikkeellä myös ilta-aikaan Tokoinrannassa

Todiste, ollaan oltu liikkeellä myös ilta-aikaan Tokoinrannassa

Matkablogin idea lienee kertoa paikoista. Miten, minne ja miksi mennä. Kertomus sattumien summana syntyvästä kokemuksesta ei siten palvele ideaa. Vai palveleeko? Matkan veroinen kokemus voi syntyä omassa kotikaupungissa. Totta on kuitenkin se, että loma kotona ei ole matka. Kiireettömät aamut kotona ovat ihania, mutta loppujen lopuksi melko samanlaisia kuin vuoden muinakin päivinä. Aamuihmisenä erityisesti ensimmäiset aamut matkalla ovat minulle mieleenpainuvia hetkiä. Tarkemmin ajatellen ne ansaitsevat oman kirjoituksensa, sellainen seuraa myöhemmin.

Marja

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *